Traditionele Chinese geneeskunde tips voor de herfst

Het is weer herfst, de blaadjes vallen van de bomen, de zon gaat vroeger onder en het wordt langzaam aan wat kouder. We zorgen dat de winter kleding weer uit de kast komt. In Chinese geneeskunde (TCG) Is het de bedoeling dat we mee gaan in het wisselen van de jaargetijden, dit om goed gezond te blijven en ziekten te voorkomen.

Hier geef ik je 5 basis tips om ziekte te voorkomen en in harmonie in het herfst seizoen te leven.

1. Stoom je groente (eet verwarmend voedsel)

In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) wordt voedsel geclassificeerd als heet, warm, neutraal, koel en koud voedsel. Koel voedsel is bijvoorbeeld een salade en rauwe groentes. Deze zijn prima in de zomer, maar in de herfst kunnen ze zorgen voor damp en koude in het lichaam. Licht gestoomde groente eventueel samen met gember, ui en knoflook zullen het lichaam van binnen verwarmen.

2. Draag een sjaal

In de TCG heeft elk seizoen een connectie met je interne organen, de longen horen bij de herfst. De longen zijn het meest oppervlakkige orgaan van ons lichaam, ze hebben een connectie met de huid, ze wisselen zuurstof uit met de buitenlucht en daardoor zijn de sinussen verbonden met de herfst. Ook hebben onze longen een groot effect op ons immuunsysteem. De longen zijn als eerste in contact met externe pathogenen (ziek makers) die ons ziek kunnen maken, als het lichaam zwak genoeg is of als de aanval maar lang genoeg duurt.

Als het weer kouder wordt en het meer gaat waaien, dan kunnen de longen makkelijker verzwakken. Via onze hals en nek kan koude makkelijk ons lichaam binnen komen. Dit omdat alle Yang meridianen aan de onderkant van de nek aan de oppervlakte komen. En laat de herfst nu juist de overgang zijn van Yang (zomer) naar Yin (winter). Daarom is het goed deze plek te bedekken.

3. Geef je immuunsysteem een boost

Wei Qi is je zelfverdediging Qi dat net onder de huid circuleert en ervoor zorgt dat vervelende pathogenen ziektekiemen buiten worden gehouden. Zorg voor goed en warm voedsel, ook kun je extra verwarmende kruiden of vitamines nemen. Ook een acupunctuur behandeling kan helpen om je immuunsysteem een boost te geven, ook als er geen klachten zijn. Dit alles om je longen en weerstand te versterken.

4. Zorg voor een diepere ademhaling

Een van de beste en meest simpele oefeningen om de longen te versterken is door dieper adem te halen. Een diepe ademhaling heeft meerdere voordelen. Het kan ook het geheugen verbeteren, energie peil omhoog helpen en het immuunsysteem een boost geven. Extra pluspunten als deze diepere ademhalen met schone lucht is. Ga lekker naar buiten de natuur in en vul je longen met schone lucht tijdens een ontspannen wandeling. Hierdoor komen de longen extra in beweging en worden de holtes gevuld met schone lucht wat opruimend kan werken. Mocht je last hebben van dichtzittende holtes en neus, maak dan een eigen neusspray door je neus te spoelen met zoutoplossing met behulp van een neti-pot.

4. Neem gas terug, voedt je Yin

De zomer is het seizoen van de Yang. Mensen leven buiten, zijn actief en naar buiten gekeerd. Er was veel beweging en het was warm. Nu de dagen korter worden en kouder, gaat onze interne klok op de Yin modus. Dit wil zeggen dat je rustiger wordt, langzamer en meer naar binnen gericht.

Eerder naar bed gaan voedt je Yin. Buiten zie je dat planten zich klaar maken voor de winter, blaadjes vallen en de planten zorgen dat hun wortels gevoed blijven om te kunnen overwinteren. Voor ons mensen is het ook goed om op onze wortels te focussen.

In de TCG betekent dat het nier systeem verzorgd moet worden, zij staan voor de winter. In de TCG zijn de longen de moeder van de nieren, door de longen te voeden zorg je dus dat de kans op ziekten in de herfst en winter minimaal zal zijn.

5. Laat los

Door je longen te versterken krijg je meer kracht en mogelijkheid om dingen los te laten die je niet meer dienen, dit mentaal, maar ook met spullen. Maak ruimte voor groei en verbetering vooral voor jezelf. De emoties waar de long voor staat zijn droefheid en verdriet, in dit jaargetijde kan dat ook melancholisch zijn.

Als de longen uit balans zijn kun je meer moeite hebben met verlies en veranderingen. Is de long Qi zwak zul je meer moeite hebben verdriet op te lossen. Daarentegen als het geuit wordt en oplost kan het zeer bevrijdend werken. Verdriet wat lang vast zit en opgeslagen is, kan ervoor zorgen dat de long wordt aangetast, ook depressie ligt dan op de loer. Zoek hulp als je het zelf niet kunt oplossen.

De beste manier om gezond te blijven volgens de TCG is om in harmonie te leven met de seizoenen. Als we in harmonie willen zijn met de herfst, doen we het wat rustiger aan, gaan vroeger naar bed, kleden we ons warmer, eten warmer voedsel en zorgen voor meer rust.