Tips om de winter door te komen volgens de Chinese geneeskunde

Winter is de tijd om het allemaal wat rustiger aan te doen naar binnen te keren, slow down, en Yin te omarmen. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde staat de winter voor stilte, koude, rust, langzame bewegingen. Het is het meest Yin-en seizoen, het seizoen van het element water. De natuur is in rust, dit is een teken, een uitnodiging, om dat zelf ook op te zoeken. Hier volgen een aantal tips om in dit seizoen een balans te vinden.

Winter is het meest Yin-en aspect in de Chinese geneeskunde. Yin Staat voor donker, koude, langzaam en naar binnen gericht. In vergelijking met Yang wat staat voor de zomer en ligt, warmte en meer naar buiten gericht. Bij de winter kunnen emoties als winterdepressie en somberheid voorkomen, dit hoort een beetje bij de winter en kan mede veroorzaakt worden door een tekort aan daglicht. Het is dan ook aan te raden het vitamine D op peil te houden (4000 IE per dag).

Winter tijd en aandacht voor de nieren
Winter hoort bij de nieren, nieren horen bij het Water-element en vormen de basis van je levensenergie. In de winter kun je de nieren versterken door je leven aan te passen aan het seizoen. Rust is een belangrijk punt om de nieren te versterken, dit zie je bij sommige dieren die een winterslaap houden. Meditatie is in dit jaargetijde een goede bezigheid om naar uzelf te kijken en zelfreflectie toe te passen. Je maakt een bewuster connectie naar je innerlijk en zo zullen je emoties kalmer worden.

Geef je oren aandacht
De oren horen bij de nieren, binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt er ook wel gesproken over: “De Nieren openen zich in het oor”. Een makkelijke toepassing om de nieren te stimuleren is om uzelf een oormassage te geven. In het oor bevinden zich veel zenuwuiteinden die door massage gestimuleerd worden, wat ook stress verlagend kan werken.

Stimuleer uw nieren met een oormassage van 5 minuten

  • Gebruikt u uw twee handen dan kan u beide oren tegelijk masseren

  • Deze massage kan u zitten of liggend uitvoeren

  • Masseer uw oorlel tussen duim en wijsvinger, voelt het gevoelig? Varieer dan in druk

  • Ga langzaam omhoog over de buitenrand van uw oor

  • Worden uw oren warm? Goed, dat betekend dat de doorbloeding gestimuleerd wordt

  • Masseer ook de binnenrand van uw oor

  • U kunt deze massage zelf zo stevig maken als u wil

Eet verwarmende voeding
Ons energiepeil kan in een dip komen in de winter. Het is dus belangrijk de energie voorraad (Qi) aan te vullen met de juiste voeding. Volgens de Chinese Voedingsleer kan voeding een verwarmende, neutrale of verkoelende werking hebben. In de winter is het van belang het merendeel verwarmende voeding te eten. Verwarmend voedsel brengt het lichaam in beweging, warmen het op in deze koude periode en helpen bij het afbreken van afvalstoffen.

Onder verwarmende voeding valt: peper, kaneel, kruidnagel, wortel, venkel en ui. Een mens heeft zowel verkoelende als verwarmende voeding nodig om optimaal te functioneren. Waarbij het winterdieet hoofdzakelijk uit verwarmende voeding bestaat. Ontbijt met bijvoorbeeld warme havermout pap, een stevige maaltijd soep voor de lunch en stampotten en stoofgerechten als avond eten.

Ook met voedsel kunnen de nieren gevoed worden. Bottensoep is uitermate geschikt om de nieren te voeden.

Ga zorgvuldig met uw energie om
Het is belangrijk om in de winter energiepeil te doseren. Zorg dat u uzelf niet uitput. Kijk naar de natuur om u heen, dieren houden een winterslaap en gaan zorgvuldig met hun energie om. Doe het wat rustiger aan, keer uzelf naar binnen. Reflecteer en maak plannen, sla uw energie nu op zodat u in het voorjaar wanneer het leven weer gaat groeien genoeg energie heeft om deze uit te gaan uitvoeren.

In de winter worden de nachten langer, probeer met dit ritme wat vroeger naar bed te gaan, en later op te staan. Dit brengt de geest tot rust en houdt je mentaal in balans.