Project omschrijving

Traditionele Chinese geneeskunde tips voor de herfst

Het is weer herfst, de blaadjes vallen van de bomen, de zon gaat vroeger onder en het wordt langzaam aan wat kouder. We zorgen dat de winter kleding weer uit de kast komt.

In Chinese geneeskunde (TCG) Is het de bedoeling dat we mee gaan in het wisselen van de jaargetijden,  dit om goed gezond te blijven en ziekten te voorkomen.

Hier geef ik je zes basis tips om ziekte te voorkomen en in harmonie in het herfst seizoen te leven.

 

Stoom je groente (eet warmer voedsel)

In de TCG wordt voedsel geclassificeerd als heet, warm, neutraal, koel en koud voedsel

Koel voedsel is bv. een salade en rauwe groentes, deze zijn oke in de zomer, maar in de herfst kunnen ze zorgen voor damp en koude. Licht gestoomde groente eventueel samen met gember, ui en knoflook zullen je van binnen verwarmen.

 

Draag een sjaal

In de TCG heeft elk seizoen een connectie met je interne organen, de longen hoeren bij de herfst. De longen zijn het meest oppervlakkige orgaan van ons lichaam, ze hebben een connectie met de huid, ze wisselen zuurstof uit met de buitenlucht en daardoor zijn de sinussen dus nauw verbonden met de herfst. Ook hebben onze longen een groot effect op ons immuunsysteem. De longen zijn als eerste in contact met externe pathogene (ziek makers) die ons ziek kunnen maken, als het lichaam zwak genoeg is of als de aanval maar lang genoeg duurt.

Als het weer kouder wordt en het meer gaat waaien, dan kunnen de longen dus makelijker verzwakken, via onze nek kan koude makkelijk ons lichaam binnen komen. Dit omdat alle Yange meridianen aan de onderkant (C7) van de nek aan de oppervlakte komen. Daarom is het goed deze plek te bedekken.

 

Geef je immuunsysteem een boost

Wei Qi is je verdedigings Qi dat net onder de huid circuleert en ervoor zorgt dat vervelende pathogene buiten worden gehouden. Zorg voor goed en warm voedsel, ook kun je bepaalde kruiden nemen, maar ook op zijn tijd een acupunctuur behandeling doet wonderen, dus ook als je geen klachten hebt. Dit alles om je longen te versterken.

 

Zorg voor een diepere ademhaling

Een van de beste en meest simpellen oefeningen is dieper ademhalen om de longen te versterken. Een diepere ademhaling kan ook je geheugen verbeteren, je energie peil omhoog helpen en het immuunsysteem een boost geven.

Zo ga lekker naar buiten de natuur in en vul je longen met schone lucht tijdens een ontspannen wandeling.

Mocht je last hebben van allerlei snotterijen, gebruik dan een neti-pot.

 

Neem gas terug, voedt je Yin

In de zomer was alles Yang. Je ging naar buiten , was actief, er was veel beweging en het was warm. Nu de dagen korter worden en kouder, gaat onze interne klok op de yin modus. Dit wil zeggen dat je rustiger wordt, langzamer en meer naar binnen gericht. Eerder naar bed gaan voedt je Yin. Buiten zie je dat planten zich klaar maken voor de winter, blaadjes vallen en de planten zorgen dat hun wortels gevoed blijven om te kunnen overwinteren. Voor ons mensen is het ook goed om op onze wortels te focussen. In de TCG betekent dat het nier systeem verzorgd moet worden, zij staan voor de winter. In de TCG zijn de longen de moeder van de nieren, door de longen te voeden zorg je dus dat de kans op ziekten in de herfst en winter minimaal zal zijn.

 

laat los

Door je longen te versterken krijg je meer kracht en mogelijkheid om dingen los te laten die je niet meer dienen, dit mentaal, maar ook met spullen. Maak ruimte voor groei en verbetering vooral voor jezelf.

De emoties waar de long voor staat zijn droefheid en verdriet, in dit jaargetijde kan dat ook melancholisch zijn.

Als de longen uit balans zijn kun je meer moeite hebben met verlies en veranderingen. Is de long Qi zwak zul je meer moeite hebben verdriet op te lossen. Daarentegen als het geuit wordt en oplost kan het zeer bevrijdend werken.

Verdriet wat lang vast zit en opgeslagen is, kan ervoor zorgen dat de long wordt aangetast, ook depressie ligt dan op de loer. Zoek hulp als je het zelf niet kunt oplossen.

De beste manier om gezond te blijven volgens de TCG is om in harmonie te leven met de seizoenen.

Als we in harmonie willen zijn met de herfst, doen we het wat rustiger aan, gaan vroeger naar bed, kleden we ons warmer, eten warmer voedsel en zorgen voor meer rust.