Acupunctuur & Stoppen met roken

Acupunctuur tegen verslavingen

Vaak komen mensen naar een acupunctuur therapeut om te stoppen met roken. Ook andere zogenaamde slechte gewoontes kan men met behulp van de acupunctuur overwinnen. Hoe werkt dan acupunctuur en waarom lukt het voor sommige mensen snel en voor sommige minder snel om van hun gewoonte af te komen?

Als een cliënt ondersteund wil worden in het proces van het stoppen met roken, overmatig alcohol drinken of eten (en om af te vallen), gebruiken we een zogenaamde NADA-protocol. Meestal worden dan acupunctuurpunten op het oor geprikt met zeer kleine verblijfsnaaldjes die op een stukje pleister zitten en op het oor gefixeerd blijven, dit kunnen ook speciale zaadjes of magneetjes zijn. Soms zetten we ook gewone acupunctuurnaalden tijdens de sessie in.

Wat is er belangrijk om te weten als u voor een acupunctuurbehandeling kiest om te stoppen met roken, te veel alcohol drinken of wil afvallen?

  1. Er bestaat GEEN acupunctuurpunt met een naam ‘stoppen met roken’ (drinken, eten). Dit besluit moet door u zelf genomen worden!
  2. Waarom een ongezonde gewoonte zo lastig is om ermee te stoppen, is dat bij het stoppen teveel afkick verschijnsels loskomen en het leven even niet leuk kan voelen. Die verschijnsels worden met acupunctuur.
  3. Het is heel lastig om met deze gewoontes te stoppen als u geen andere en bij voorkeur leuker ‘ritueel’ kunt bedenken om niet te lijden wanneer u niet meer kunt roken, drinken, of overmatig eten.
  4. U zult geduld moeten hebben en geen wonder verwachten, dat u in 1 keer van een gewoonte dat al tien jaar of langer heeft bestaan, af kunt komen. Zelfs als wonderen soms gebeuren…

Belangrijk om te weten dat een anti-verslavingsprogramma het best kan werken als u bewust aan begint, een duidelijk en haalbaar doel stelt dat u zult bereiken en naast acupunctuur ook andere hulpmiddelen gebruikt, zoals meer gaan sporten, uw eetpatroon veranderen, nieuwe hobby’s vinden en met nieuwe mensen kennismaken. Uw leven moet niet armer maar rijker worden wanneer u in plaats van het roken of excessief drinken, bijvoorbeeld een stedentrip gaat maken, een extra uur gaat fietsen met uw kinderen, een ski-les neemt of een workshop creatief schrijven doet…

Acupunctuur kan u heel goed ondersteunen als u wilt stoppen met ongezonde gewoontes zoals roken, te veel alcohol drinken of overmatig eten.